Usein kysytyt kysymykset kuivista silmistä

Teini-ikäisten lapsukaisteni silmät ovat monesti selvästi rasittuneet ja väsyneet, vaikka unen puutteesta tuskin on kyse. Epäilen tiivistä kännyköiden tuijottamista, koulussa käytettäviä tabletteja ja vapaa-ajan pelaamista tietokoneen ääressä. Pitääkö olla huolissaan? Voiko silmiä hoitaa jotenkin?

Silmän pintaa suojaava kyynelkalvo uusiutuu joka kerta, kun silmiä räpäytetään. Kyynelkalvo rikkoutuu luonnostaan jonkin ajan kuluttua, ja silmiä pitäisi räpäyttää uudestaan jo ennen kuin näin tapahtuu. Digitaalisten näyttöjen katseleminen voi vaatia niin paljon huomiota, että normaali räpytteleminen “unohtuu” tai se jää vajaaksi eli silmä ei sulkeudu kunnolla. Rikkoutunut kyynelkalvo jättää silmän pintasolut hetkeksi ilman mitään suojaa, jolloin ne alkavat vähitellen vaurioitua. Vauriot lyhentävät entisestään sitä aikaa, jonka kyynelkalvo säilyy ehjänä seuraavien silmänräpäytysten välillä. Näin käynnistyvä kierre aiheuttaa silmien rasittuneisuuden, ärtyneisyyden, punoittamisen ja muut tyypilliset kuivasilmäisyyden oireet. Asia on havaittu muutamassa laajassa tutkimuksessa erityisesti nuorilla aikuisilla. Epäilysi ja huolesi on siis täysin aiheellinen. Silmien räpytteleminen ja ylipäätään laitteiden käyttöaika kannattaa ottaa puheeksi “lapsukaisten” kanssa. Silmiä voi hoitaa kuivien silmien hoitoon tarkoitetuilla kostutustipoilla ja -suihkeilla.

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Vire, PuroTM Teho, PuroTM Suoja, PuroTM Tyrni

En ole varsinaisesti kuivasilmäinen, mutta töissä (toimistotyö) silmät alkava usein kirvelemään etenkin iltapäivisin. Kannattaako minun silti käyttää kuivasilmäisyyteen tarkoitettuja tuotteita?

Kuivien silmien oireet kuten kirvely ja kutina voivat tulla esiin juuri tietyssä ympäristössä. Työpäivä tietokoneen ääressä ilmastoidussa toimistossa samoin kuin pitkä matkustaminen lentokoneessa tai autossa voi olla juuri tällainen ympäristö. Vaikka kuivasilmäisyydestä ei olisi vielä tarkempaa tietoa, hoitamaton toistuva oireilu voi siihen johtaa. Silmätippojen tai suihkeen käyttö muutaman kerran työpäivän aikana on pieni vaiva, jos oireet saa sillä pidettyä kurissa. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, voiko itse ympäristöön tehdä oireilua vähentäviä parannuksia. Jolleivät nekään auta, on käännyttävä silmälääkärin puoleen.

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Vire, PuroTM Teho, PuroTM Suoja, PuroTM Tyrni

Oireita voi myös kokeilla ehkäistä ennalta: lipidejä (kuten öljyjä) sisältävät tipat ja suihkeet vahvistavat kyynelkalvon luonnollista lipidikerrosta, jolloin silmät ovat jo valmistautuneet sietämään paremmin ympäristön aiheuttamaa rasitusta.

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Suoja, PuroTM Tyrni

Tarvitsisin kostuttavia tippoja, mutta silmätippojen laittaminen silmiin on minulle todella hankalaa. Onko tähän mitään helpompaa vaihtoehtoa?

Lähes kaikki markkinoilla olevat silmätippavalmisteet annostellaan samalla periaatteella: tippapulloa puristetaan silmän yläpuolella ja tähdätään tippa avonaiseen silmään. Se on harjoittelua ja vakaata kättä vaativa suoritus, joka ei välttämättä onnistu kaikilta. Kosteuttavia silmänhoitotuotteita on kuitenkin saatavissa myös suihkeina, joiden käyttäminen on huomattavasti helpompaa. Suihketta annosteltaessa silmät pidetään kiinni. Suihkeen komponentit levittyvät silmän pinnalle vähitellen. Suihkemuotoista hoitotuotetta on helppo annostella myös toiselle henkilölle, joka ei syystä tai toisesta itse siihen pysty.

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Tyrni

Mitä merkitystä on sillä, onko silmätipoissa säilöntäaineita vai ei?

Säilöntäaineita käytetään estämään mikrobien (mm. bakteerien ja homeiden) lisääntymistä. Ne ovat tarpeellisia silloin, kun samaa silmätippapulloa käytetään pitkän aikaa (ns. moniannospakkaus) eikä pullossa itsessään ole mitään keinoa estää mikrobien pääsy tuotteeseen. Kaikki säilöntäaineet ovat kuitenkin kemikaaleja, jotka vahingoittavat mikrobien lisäksi enemmän tai vähemmän myös silmänpinnan omia soluja. Syntyneet soluvauriot voivatkin pahentaa kuivasilmäisyyttä. Ratkaisuna tähän ongelmaan olivat ensin kerta-annospipetteihin ilman säilöntäaineita pakatut tuotteet, jotka kuitenkin kuluttavat moninkertaisen määrän pakkausmateriaaleja. Uusissa säilöntäaineettomissa moniannossilmätipoissa ja -suihkeissa nämä haitat on onnistuttu poistamaan kokonaan: pullon annostelusuutin estää mekaanisesti kaikenlaisten mikrobien pääsyn steriiliin liuokseen pullon sisällä, silmää vahingoittavia säilöntäaineita ei ole ja kierrätettävää pakkausmateriaalia kuluu vain vähän. Kaikki PuroTM-tuotteet ovat säilöntäaineettomia ja niitä voi käyttää 6 kuukauden ajan avaamisesta

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Vire, PuroTM Teho, PuroTM Suoja, PuroTM Tyrni

Käytän sekä piilolinssejä että meikkejä. Mitä kuiville silmille tarkoitettuja tuotteita minun pitäisi välttää? Pitääkö linssi ottaa pois silmästä, kun laitan silmätippoja?

Kaikki PuroTM– tuotteet sopivat käytettäväksi piilolinssien kanssa. Linssiä ei tarvitse poistaa annostelun ajaksi. Myöskään silmämeikkien käyttö ei rajoita PuroTM– tuotteiden käyttöä. PuroTM Tyrni -suihkeen annostelemisessa meikkien päälle on kuitenkin hyvä lukea käyttöohjeet annosteluetäisyydestä.

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Vire, PuroTM Teho, PuroTM Suoja, PuroTM Tyrni

Voivatko punaiset silmät olla merkki kuvista silmistä ja mitä niille voi tehdä?

Silmien punoitus johtuu silmän sidekalvon (silmämunan valkoinen osa) laajentuneista verisuonista. Se kertoo silmänpinnan tulehdustilasta. Silmän tulehduksen voi aiheuttaa moni asia: allergia, infektio, kemiallinen ärsytys tai vaikkapa epäsopiva piilolinssi, mutta myös kuivasilmäisyys tai jokin muu sairaus. Pitkäaikaisen tai toistuvan punoituksen syy kannattaa ensin selvittää silmälääkärillä. Jos silmän punoituksen syynä on kuivasilmäisyys, punoitus/tulehdus aiheutuu stressitilasta, johon silmänpinnan solut joutuvat jatkuvan kuivumisen seurauksena. Punaisten silmien ilmentämä tulehdustila on yksi kuivasilmäisyyden kierrettä ylläpitävistä tekijöistä. Tilannetta voi korjata kostuttavilla säilöntäaineettomilla silmätipoilla. Kyynelkalvoa vahvistavat silmätipat estävät säännöllisesti käytettyinä kuivumista ja suojelevat silmänpinnan soluja vaurioilta. Punoitus vähenee, kun silmänpinnan stressitila saadaan rauhoittumaan.

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Teho, PuroTM Suoja

Voiko silmätippoja käyttää ripsien pidennyksien kanssa?

Voi käyttää, mutta ripsien pidennyksien kanssa ei suositella käytettäväksi öljyä sisältäviä tuotteita, koska öljyt liuottavat ripsien pidennyksien kiinnitykseen käytettävää liimaa. Puro tuotteista ripsien pidennyksien kanssa sopivia tuotteita ovat siis Puro Vire ja Puro Teho.

Tähän kysymykseen liittyvä tuotteet: PuroTM Vire ja PuroTM Teho.