Talvi, kuiva sisäilma ja silmien kuivuminen

Miksi silmät kuivuvat?

Silmien kuivuminen on hyvin yleistä ja kuivasilmäisyydestä kärsii jossain kohtaa elämänsä aikana arviolta jopa 50% ihmisistä. Fyysisesti silmien kuivuminen johtuu riittämättömästä kyynelten erityksestä ja liiallisesta kyynelten haihtumisesta. Suurimmalla osalla ihmisistä (noin 90 %:lla) suurin syy kuivasilmäisyyteen on kyynelten liiallinen haihtuminen.

Kyynelnestettä tuottaa kyynelrauhanen ja silmän sidekalvossa olevat lisäkyynelrauhaset. Kyynelneste sisältää useita bakteerien kasvua estäviä proteiineja.

Silmien kosteutusta tukee myös Meibomin rauhanen eli luomitukirauhanen, josta erittyy silmäluomien reunoja voitelevaa eritettä joka voitelee silmän pintaa ja edesauttaa silmän kosteustasapainon säilymistä.

Kuivasilmäisyyden riskitekijöitä ovat ikääntyminen, naissukupuoli, ilmastointi ja kuiva sisäilma, näyttöpäätetyö ja silmän epäpuhtaudet. Silmäluomien virheasennot, silmän alueen leikkaukset, eräät systeemissairaudet ja lääkeaineet lisäävät myös riskiä kuivasilmäisyydelle (Lähde: Terveyskirjasto).

Kuiva sisäilma ja silmien kuivuminen

Talvella kovien pakkasten aikana sisätiloja lämmitetään tehokkaammin, jolloin suhteellinen ilmankosteus saattaa laskea jopa alle 20%:n. Kuiva sisäilma lisää ihon, hengitysteiden ja limakalvojen ärsytysoireita. Myös ilmastointi ja ruutujen tuijottaminen kuivattaa silmiä. Hengitysliitto suosittelee talvisin sisätilojen suhteelliseksi ilmankosteudeksi 20-40% väliä. Talvisin sisälämpötilaa ei suositella asetettavan yli 23 asteen. Kiinteistöjen lämmitys kuluttaa talvisin paljon energiaa, joten sisälämpötilan laskeminen säästää myös energiaa.  Tutkimusten mukaan asukkaat myös sairastelevat vähiten kun asunnon lämpötila on 21 astetta.

Kuivasilmäisyyden ensihoito talvella ja muinakin vuodenaikoina on silmätippojen käyttö. Erilaisia kuivasilmätuotteita löytyy monikäyttöannostelijoina ja kertakäyttöisina ampulleina. Nykyään on myös kuivasilmäsuihkeita. Kuivasilmätuotteita löydä lähimmästä apteekistasi.

Viileämpi ilma pystyy sitomaan huomattavasti enemmän kosteutta kuin lämmin sisäilma, joten talvella apu kuivaan sisäilmaan onkin usein lämpötilan alentaminen. Sisäilman suhteellista kosteutta saa kylmällä ilmalla lisättyä myös ilmankostuttimella, joita on useita eri malleja.

Liiallinen kosteus ei myöskään ole pakkasilla hyväksi. Jos sisäilman kosteus nousee talvella yli 45%:n saattaa kosteus alkaa tiivistyä ikkunoihin ja pahimmassa tapauksessa talon rakenteisiin.

Muista siis kostuttaa silmiäsi talvella. Tutustu tutkitusti tehokkaisiin, säilöntäaineettomiin ja kotimaisiin Puro kuivasilmätuotteisiin täältä.

Näin voit hoitaa kuivasilmäisyyttä talvella

  • Käytä kosteuttavia ja säilöntäaineettomia kostutustippoja ja -suihkeita
  • Laske sisälämpötilaa – 21 astetta on suositeltu lämpötila
  • Laske ilmastoinnin tehoa
  • Käytä tarvittaessa ilmankosteuttajaa